# SBI PO PRELIMS QUANT QUESTIONS WITH ANSWERS

**Directions (1-5): Given below is the table which shows the total numbers of voters in 5 dissimilar towns, % of voters who did not vote and percentage of female out of total persons who have voted. Towns SBI PO PRELIMS QUANT QUESTIONS WITH ANSWERS**

**Q1. Total persons, who have not voted from town A and C together is what % of total males who have voted from these towns?**

**Q2. What is the ratio of males who have voted from town D and E together to the females who have voted from town D and E together?**

**(a) 63: 43 SBI PO PRELIMS QUANT QUESTIONS WITH ANSWERS**

**(b) 93: 53**

**(c) 73: 33**

**(d) 82: 23**

**(e) None of these**

**Q3. What is the difference between a number of a male from town A who have voted and female from town D who have voted?**

**(a) 6020 SBI PO PRELIMS QUANT QUESTIONS WITH ANSWERS**

**(b) 4200**

**(c) 6300**

**(d) 5585**

**(e) 6915**

**Q4. If the ratio of male to female who does not vote is 5 : 3 from town C then what is the ratio of total male voters and total female voters from town C?**

**(a) 113: 87 SBI PO PRELIMS QUANT QUESTIONS WITH ANSWERS**

**(b) 96: 53**

**(c) 83: 43**

**(d) 104: 101**

**(e) None of these**

**Q5. What is the average number of voters who have not voted from town A, C, and D together?**

**SBI PO PRELIMS QUANT QUESTIONS WITH ANSWERS**

**Q6. A pen was sold for a certain sum and there was a loss of 20%. Had it been sold for Rs. 12 more, ****there would have been a gain of 30%. What would be the profit if the pen was sold for Rs? 4.80 more ****than what it was sold for?**

**(a) 5%**

**(b) 8%**

**(c) 12%**

**(d) No profit, no loss**

**(e) None of these**

**Q6. A pen was sold for a certain sum and there was a loss of 20%. Had it been sold for Rs. 12 more,**

**there would have been a gain of 30%. What would be the profit if the pen was sold for Rs? 4.80 more**

**than what it was sold for?**

**(a) 5%**

**(b) 8%**

**(c) 12%**

**(d) No profit, no loss**

**(e) None of these**

**Q7. There are 1000 liters milk in a pot. 100 liters of milk is taken out and the same amount of water is ****poured into it. Again 200 liters of the mixture is taken out and the same amount of water is poured into it ****and finally 400 liters if mixtures are taken out and the same amount of water is poured into it then what ****is the amount (in liters) of milk in the resulting mixture?**

**(a) 425 SBI PO PRELIMS QUANT QUESTIONS WITH ANSWERS**

**(b) 434**

**(c) 432**

**(d) 428**

**(e) None of these**

**Q8. An open box is made of wood 2 cm thick. Its internal length is 86 cm, breadth is 46 cm and height is 38 cm. The cost of painting the outer surface of the box at Rs. 10 per m2 (excluding outer upper edge) is**

**(a) Rs. 13.8 SBI PO PRELIMS QUANT QUESTIONS WITH ANSWERS**

**(b) Rs. 15.7**

**(c) Rs. 16.5**

**(d) Rs. 15.4**

**(e) None of these**

**Q9. The average age of mother, father, and son was 42 years at the time of the marriage of the son. After one year an infant was born in the family and after 6 yrs of the marriage of son, the average age of the family is 36 years. What was the age of the bride at the time of marriage?**

**(a) 26 years SBI PO PRELIMS QUANT QUESTIONS WITH ANSWERS**

**(b) 27 years**

**(c) 25 years**

**(d) 24 years**

**(e) None of these**

**Q10. A 300 meters long train is traveling with a speed of 45 km/hr and it passes point A completely. At the same time, a motorbike starts from point A with a speed of 70 km/hr. When it exactly reaches the middle point of the train, the train increases its speed to 60 km/hr and motorbike reduces its speed to 65 km/hr. How much distance will motorbike travel while passing the train completely?**

**(a) 2.5 km SBI PO PRELIMS QUANT QUESTIONS WITH ANSWERS**

**(b) 2.37 km**

**(c) 3.6 km**

**(d) 3.8 km**

**(e) None of these**

**Q10. A 300 meters long train is traveling with a speed of 45 km/hr and it passes point A completely. At the same time, a motorbike starts from point A with a speed of 70 km/hr. When it exactly reaches the middle point of the train, the train increases its speed to 60 km/hr and motorbike reduces its speed to 65 km/hr. How much distance will motorbike travel while passing the train completely?**

**(a) 2.5 km SBI PO PRELIMS QUANT QUESTIONS WITH ANSWERS**

**(b) 2.37 km**

**(c) 3.6 km**

**(d) 3.8 km**

**(e) None of these**

**6 Ans d.**

**7. Ans**.** (c)**

**Sol. After taking out 100 liters of milk and adding some amount of water.**

**The ratio of milk and water =900/100= 9 ∶ 1**

**After taking out 200ℓ of mixtures, then the Quantity of milk = 800 ×9/(9+1)= 720 𝑙**

**The new ratio =720/280=18/7= 18 ∶ 7**

**After taking out 400ℓ of the mixture the rest amount of mixture will be 600 ℓ.**

**Quantity of pure milk = 600 ×18/25 = 24 × 18 = 432 ℓ**

**The amount of pure milk will be 432 liters.**

* 8. Ans*.(

**b)****Sol. Internal length = 86 cm**

**So, external length = (86 + 2 + 2) = 90 cm**

**Internal breadth = 46 cm**

**External breadth = (46 + 2 + 2) = 50 cm**

**Internal height = 38 cm**

**External height = (38 + 2) = 40 cm**

**Outer surface area = 2 × 90 × 40 + 2 × 50 × 40 + 90 × 50**

**= 7200 + 4000 + 4500**

**= 15700 cm ^{2}**

** = 1.57 m ^{2}**

**Cost of painting the outer surface at Rs. 10 per m ^{2} = 1.57 × 10 = Rs. 15.**

**9. Ans.(c)**

**Sol. Sum of the present age of mother, father and son**

**= 42 × 3 + 6 × 3 = 126 + 18 = 144 years.**

**Sum of present age of the family = 36 × 5 = 180**

**Present age of the bride = 180 – 144 – 5 = 31 years.**

**Age of the bribe at the time of marriage = 31 – 6 = 25 years**

**10. Ans. (b)**