SBI PO PRELIMS CLOZE TEST QUESTIONS

SBI PO PRELIMS CLOZE TEST QUESTIONS

Instructions (1 to 5): Read the sentence to find out whether there is an error in it. The mistake, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no mistake, the answer is (e). Ignore errors of punctuation, if any.

1) a)Any badly located /b) city can be vulnerable /c)merely with virtue /d)of its location/e) No error.

2) a) We ought to /b) honest/c) in our/d) dealings. 3) a)Patience /b) as well as /c) perseverance are/d) necessary for success /e) No error.

4) a) We want almost/b) every car and van /c) to be zero emission /d) till 2050/ e) No error.

5) a) Poland’s robust /b) civil society may be/c) more effective in keeping its /d) government accountable /e) No error.

Directions (6 to 15): Below, a passage is given with ten labeled blanks. Below the passage, five options are given for each blank, choose the word that fits each blank most appropriately in the context of the passage and mark the corresponding answer.

Prime Minister Shinzo Abe has 6) ___________ his career by calling snap elections to the Lower House of the Japanese Diet in late-October. The term of the House would have ordinarily lasted another year, but he clearly senses a turn in the popular breeze in his favour. Whether the electorate will 7) _________ his judgment, however, may well depend on the 8) _________ and tenacity of his challenger, Tokyo’s first woman Governor, Yuriko Koike.

The former television anchor achieved an unprecedented feat last year by taking the city’s top job, 9) ___________ the official nominee of Mr. Abe’s Liberal Democratic Party in a triangular race. Ever since, Ms. Koike, who had served briefly as defence minister during Mr. Abe’s first term in 2006-07, has become accustomed to 10) ___________ in a crisis. In a repeat of her growing 11) _______ to take on a male-dominated establishment, Ms. Koike floated a local party earlier this year, which spectacularly captured the Tokyo city assembly in July.

Now, following the surprise announcement of polls to the Lower House of the Diet, she has launched the Party of Hope, drawing a number of parliamentarians from across the spectrum, including the ruling camp. She has even pledged that her new party would field candidates across the country. In fact, Ms. Koike has been quick to exploit Mr. Abe’s decision to seek a fresh mandate more than a year in advance as merely a device to shore up power. But the Tokyo Governor, in turn, would also be mindful of criticism that she is 12) ___________ her current responsibilities with the plunge into national politics.

This is especially so given the coming Olympic Games in Tokyo in 2020, and any impression that she is 13) ___________ the preparatory work could be damaging. Meanwhile, the
divided and demoralized opposition Democratic Party, in the midst of a leadership crisis, could work to project  Mr. Abe as a symbol of relative stability especially at a time when the North Korean crisis shows no sign of abating. His own personal ratings have also seen a remarkable revival, after allegations of his links to 14) __________ transactions in a plot deal had led to an important concavity in opinion polls.

The Prime Minister still has his share of challenges to contend with. A new anti-conspiracy legislation to combat terrorism was criticized for lack of public scrutiny and for incorporating intrusive provisions on individual privacy and free speech. Even if he can win a reelection, regaining the current two-thirds majority for his party is far from certain. Such a tally is critical for Mr. Abe to legislate the controversial revision to Japan’s 15) ________ constitution, over which he has staked his reputation.

In substantial terms, though, voters may have little to choose between the conservative nationalist stances advocated by Mr. Abe and Ms. Koike.

6)

a) Gambled b) Risked c) Bet
d) Played e) None of these

7)
a) Justify b) Acquit c) Vindicate
d) Support e) None of these

8)
a) Fortitude b) Guts
c) Spirit d) Grit
e) None of these

9)
a) Debacle b) Collapse
c) Trouncing d) Slaughter
e) None of these

10)
a) Thriving b) Prosperity
c) Successful d) Affluent
e) None of these

11)
a) Leaning b) Proclivity
c) Propensity d) Penchant
e) None of these

12)
a)Abdicating b)Abandoning
c) Relinquishing d) Disclaiming
e) None of these

13)
a)Renouncing b) Vacating
c) Surrendering d)Abdicating
e) None of these

14)
a)Controversial b)Questionable
c) Disputable d) Debatable
e) None of these

15)
a)Conciliator b) Appeaser
c) Amiable d) Pacifist
e) None of these

“For more questions click here”

ANSWERS

1) c) 2) a) 3) c) 4) d)
5) e) 6) a) 7) c) 8) d)
9) c) 10) a) 11) d) 12) b)
13) d) 14) a) 15) d)