SBI PO DATA SUFFICIENCY WITH ANSWERS

sbi po quant 5

SBI PO DATA SUFFICIENCY

Directions data sufficiency : Each question given below is followed by two statements I and II. choose and if the question can be answered by using one of the statements alone, but cannot be answered by using the other
statement alone.
1.choose b if the question can be answered by using either statement alone.
2. Choose c If the question can be answered by using both statements together, but cannot be answered by using either statement alone.

3.Choose d if the question cannot be answered even by using both the statement together.

Ques 1. What is the average of the best and the worst score out of 8 tests taken by a student?
I. The average of all 8 tests is 84%.
II. After dropping the best and the worst grade, the average of the remaining 6 tests is 86%.

Ans 1. By statement, I average of all 8 tests is 84%.
By statement II average of 6 tests excluding the best and the worst scorers 86%.
Average of the best and the worst score
= 1/2 [ 8 x 84 – 6 x 86]%
Hence, both statements are needed to answer the question.

Ques 2. What is the value of 18x+ 5 ?
I. x = 2
II. 9x + 5 = 23
Ans 2. Both statements I and II can independently answer the question as each of them gives the
value of X.

Ques 3. What fraction of the student body of a school eats in the canteen?
I. Half of the girls in the school eat in the canteen.
II. One -third of the boys of the school eat in the canteen.
Ans 3. Both the statement is not sufficient to answer the question as we do not know the ratio
of the number of boys and the number of girls in the school.

Ques 4.What is the distance between city B and city C?
I. The distance between city A and city B is 700 km.
II. The distance between city A and City C is 900 km.
Ans 4. It is not possible to determine the distance between B and C as we do not know the
relative positions of A, B, and C.

Ques 5. How many restaurants are there in Delhi?
I. You make 3 meals a day and every meal is in a restaurant you have not visited before.
II. It takes yo 3 years to cover all the restaurants in Delhi.
Ans 5. By statement I, restaurants covered in a day =3
By statement II, total restaurant
= 3 x 365 x 3
Thus, both the statement are needed to answer the question.

Ques 6. What is the profit on an article ?
I. The cost price is Rs 368.35.
II. There is 20% profit on the selling price.
Ans 6. By statement I, C.P. = Rs 368.35
By statement II, profit= 20% of S.P.
profit = Rs 20/80 x 368.35
It is thus clear that both statements I and II are needed to answer the question.

Ques 7.In how many years from now, will the population of villages A today has a become equal ?

I. Village A today has a population of 68000 and is decreasing at a rate of 1200 per year.
II. The Village B today has a population of 42000 and is increasing at a rate of 800 per year.
Ans 7. Let the required number of years be n.
68000 + n(-1200)
=42000+ n(800) which gives the value of n.
Hence, both the statement I and II are required to answer the question.

Ques 8.What is the net effect on gross receipts?
I. Prices are reduced by 25 %
II. Sales are increased by 20%
Ans 8. Let Rs x be the price per unit and let y units be sold at this price.
Gross receipts = Rs xy
Hence, both the statements are required to answer the question.

Ques 9.what is the value of 2P + Q ?
I. P/Q = 4/5
II. 6P + 3Q = 15
Ans 9. Statement I: The required value cannot be obtained.
Statement II: 6P + 3Q = 15
=> 3( 2P + Q ) = 15
=> 2P + Q = 5.
Hence, statement II alone answer the question.

Ques 10.What is the area of rectangle ABCD?
I. The diagonal of rectangle ABCD is 10 cm.
II.Its perpendicular sides are 20 cm and 16 cm respectively.
Ans 10. Statement I: The area of rectangle ABCD dcannot be known as only the length of the
diagonal is known.
Statement II: Area of rectangle = 20 X 16 cm2
Hence, statement II alone answer the question.

FOR MORE QUESTIONS CLICK HERE

FOR RRB QUESTIONS CLICK HERE