REASONING QUESTIONS FOR SBI PO

REASONING QUESTIONS FOR SBI PO

Direction: Q(1 –5) Answer the subsequent questions based on the arrangement given below:- REASONING QUESTIONS FOR SBI PO

586 425 632 364 218 813

1. What will be the ensuing number if the second digit of the second lowermost number is divided by the third digit of the highest number?
1.2
2.3
3.5
4.10
5.None of these
Answer & Explanation
Answer – 1.2
Explanation :
The highest number is 813.
The third digit of the highest number is 3.
The second lowest number is 364.
The second digit of the second lowest number is 6.
Now, the required resultant = 6 ÷ 3 = 2.

2. If the position of the first and second digits are switched then what is the difference between the highest and second lowest number?
1.420
2.582
3.673
4.545
5.None of these
Answer & Explanation
Answer – 3.673
Explanation :
856 245 362 634 128 183
856 – 183 = 673

3. If all the digits in each of the numbers are settled in ascending order within the number, what will be the difference between the second highest and second lowest number?
1.218
2.220
3.208
4.225
5.None of these
Answer & Explanation
Answer – 3.208
Explanation :
568 245 236 346 128 138
346 – 138 = 208

4. If 1 is added to the first digit and 2 is subtracted from the last digit of each of the numbers and then the digits in each of the numbers are arranged in descending order within the number, then what will be the difference between the second digit of the second highest the number and the third digit of the lowest number?
1.2
2.4
3.6
4.8
5.10 
Answer & Explanation REASONING QUESTIONS FOR SBI PO
Answer – 2.4
Elucidation:
1 is added to 1st digit and 2 sub from last digit :684 523 730 462 316 911 Descending Order :864 532 730 642 631 911
Difference = 6 – 2 = 4

10. If 1 is added to the last digit of each of the numbers then how many numbers thus formed
will be divisible by three?

1.One
2.Two
3.Three
4.Four
5.More than four
Answer & Explanation
Answer – 3.Three
Elucidation:
587 426 633 365 219 814
426, 633, 219 are divisible by three.

 

I. Read the following data prudently to answer the given questions.

Eight scholars Bhanu, Balaji, Binder, Bipin, Balbir, Bhavani, Baskar and Bhagya are sitting around a circular table facing away from the centre. Each of them has a different rank in the test, viz 1st, 2nd, 3rd, 4th, 5th, 6th, 7th and 8th but not necessarily in the same order.

• Bhanu and Binder whose rank is 3rd can never sit together. There are two scholars between the scholars whose ranks are 7th and 5th. The scholar whose rank is 5th sits second to the right of Bhavani.

• Bhagya does not rank 2nd or 1st and she is also an immediate neighbour of the one whose rank is 5th. The scholar whose rank is 1st cannot sit with the scholar whose rank is 4th.

• There are two scholars sitting between Binder and the scholar whose rank is 6th. Balaji and Balbir are immediate neighbours of each other.

• The scholar whose rank is 1st sits on the immediate left of the scholar whose rank is 8th. Bhanu is second to the right of the scholar whose rank is 7th.

• Bipin’s rank is neither 6th nor 7th. Balbir and Baskar are not immediate neighbours. Baskar, who does not rank 5th, sits on the immediate right of Bhagya. There is only one scholar sitting between those two scholars whose ranks are 8th and 6th.

• There is only one scholar sitting between Baskar and the scholar whose rank is 6th and the scholar can never be Bhavani.

Questions

1. Which of the following pairs of scholars and ranks is definitely true?
1.Binder – 8th
2.Bipin– 1st
3.Baskar – 2nd
4.Balaji – 4th
5. All are false
Answer

reasoning for sbi po
Answer –3.Baskar – 2nd

2. How many scholars are sitting between Balbir and Balaji when counted in an anticlockwise direction from Balaji?
1.None
2.Two
3.Three
4.Five
5.Six
Answer
Answer –5.Six

3. Which of the following is the position of Bhavani with respect to the scholar whose rank is 4th?
1.Second to the left
2.Third to the right
3.Third to the left
4.Fourth to the right
5.Can’t be determined
Answer
Answer –3.Third to the left

4. If Bhanu interchanges his place with the scholar whose rank is 2nd, then which of the following is the position of the scholar whose rank is 3rd with respect to the scholar whose rank is 6th?
1.Second to the left
2.Second to the right
3.Third to the right
4.Third to the left
5.None of these
Answer
Answer –3.Third to the right REASONING QUESTIONS FOR SBI PO

5. If Bhanu is related to Binder and Baskaris related to Balbir, in the same way, Bhagya is related to?
1.Bhavani
2.Balaji
3.Bipin
4.Baskar
5.None of these
Answer
Answer –2.Balaji

FOR MORE QUESTIONS CLICK HERE