REASONING FOR SBI PO WITH SOLUTIONS

REASONING FOR SBI PO WITH SOLUTIONS

1. Statements: A ≥ B; C > G; A ≥ H; B ≥ C; I = B REASONING FOR SBI PO
Conclusions:
I. C > H
II. H > B
III. B > G
IV. I > A
A. Only I is true
B. Only II is true
C. Either I or II true
D. Neither I nor II is true
E. Only III is true
Answer & Explanation
Answer – E. Only III is true

2. Statements: A=B; C≤F; G>C; B<F
Conclusions:

I. F < B
II. F > G
III. A > G
IV. A > C
A. Only II is true
B. None is true
C. Only I and II are true
D. Only II and III are true
E. Only IV is true
Answer & Explanation
Answer – B. None is true

3. Statements: A≤H, G≥H; G>M; O≤M
Conclusions:
I. G≥A
II. G≥O
III. H>M
IV. H≤G
A. Only I, II and III are true
B. Only II is true
C. Only IV is true
D. Only I and IV are true
E. None is true
Answer & Explanation
Answer – D. Only I and IV are true

4. Statement : P ≥ Q > R < S ≤ T
Conclusion:
I. T > R
II. T > Q
III. R < P
IV. Q > P
A. Only I is true
B. Only II is true
C. Only I and III are true
D. Only I and IV are true
E. All I, II, III and IV are true
Answer & Explanation
Answer – C. Only I and III are true

II. Study the following information carefully to answer the given questions.

Ten peoples from ten different cities viz. DERADHUN, JAYNAGAR, PATLIPUTRA, INDRANAGAR, MAHESHPUR, CHANDIGARH, HIMMATPUR, BANARAS, ROTHAK and Sri Nagar are sitting in two parallel rows containing five people each, in such a way that there is an equal distance between adjacent peoples. onlinsbi

In row 1- ALI, BHUSHAN, CHAND, DLIP and ENA are seated and some of them are facing South and some of them are facing North.

In row 2 – PANKAJ, QMAIL, RITA, SITA and TINA are seated and some of them are facing South and some of them are facing North.

Therefore in the given seating arrangement, each member seated in a row either faces another member of the other row or seated behind each other.(All the information given above does not necessarily represent the order of seating in the final arrangement.)

The people from INDRANAGAR sits to the immediate right of QMAIL, who seated exactly in the middle of the row. PANKAJ faces one of the immediate neighbors of the people from JAYNAGAR. DILIP faces one of the immediate neighbors of the people from PATLIPUTRA. SITA is not from PATLIPUTRA. DILIP is neither from MAHESHPUR nor from CHANDIGARH. PANKAJ sits immediate right of the people from ROTHAK. RITA sits one of the extreme ends of the line and from ROTHAK.

CHAND sits third to the right of people from JAYNAGAR. Only One people sits between the people from ROTHAK and QMAIL. CHAND sits to the immediate right of the people who faces SITA. Only two people sit between CHAND and ENA. SITA is neither from DERADHUN nor from BANARAS. The people from MAHESHPUR sits second to the right of the one who faces North Direction. One of the immediate neighbors of the people from MAHESHPUR behind the people from PATLIPUTRA.

PANKAJ does not face ALI and faces south direction. The people from DERADHUN sits exactly between the peoples from Sri Nagar and MAHESHPUR. The people from CHANDIGARH faces the people from Sri Nagar. TINA faces North Direction and sits immediate left of QMAIL. Only one people sit between the peoples from PATLIPUTRA and INDRANAGAR. ALI faces the opposite direction to the people from HIMMATPUR.

6. Who amongst the following faces the people from CHANDIGARH?

1. The people from DERADHUN
2. DLIP
3. The people from MAHESHPUR
4. The people from ROTHAK
5. BHUSHAN or ENA
Answer

REASONING FOR SBI PO

Answer – 2. DILIP

7. TINA is from which of the following Cities?
1. PATLIPUTRA
2. INDRANAGAR
3. HIMMATPUR
4. ROTHAK
5. MAHESHPUR
Answer
Answer – 1. PATLIPUTRA

8. Which of the following is true regarding CHAND?
1. CHAND faces south direction
2. None of the given options is true
3. CHAND is from BANARAS
4. The people from INDRANAGAR faces CHAND
5. The people from HIMMATPUR is an immediate neighbor of CHAND
Answer
Answer – 1. CHAND faces south direction

9. R is related to INDRANAGAR in the same way as CHAND is related to MAHESHPUR based on the given arrangement, To who amongst the following is TINA related to the following same pattern?
1. DERADHUN
2. Sri Nagar
3. PATLIPUTRA
4. ROTHAK
5. CHANDIGARH
Answer
Answer – 5. CHANDIGARH
10. Who amongst the following sit at extreme end of the row?
1. The people from DERADHUN and RITA
2. The peoples from BANARAS and ALI
3. DILIP and the people from JAYNAGAR
4. The peoples from CHANDIGARH and PATLIPUTRA
5. ALI, ENA

Answer
Answer – 3. DILIP and the people from JAYNAGAR