REASONING ABILITY FOR SBI PO EXAM

REASONING ABILITY FOR SBI PO EXAM

Study the following information carefully to answer the given questions.

Seven scholars namely A, B, C, D, E, F, and G are studying in three different levels- IV, V, VI. At least one and not more than three among them in any of these levels. Each of them went to tour in a week starting from Monday to Sunday. B is studying only with E in level V and he went to tour immediately on the next day of A’s tour.

D went to tour on Sunday and he is not in the same class with either C or B. C went to tour immediately after B and immediately before E. The boy went to tour on Friday studying in Level VI. The one who went to tour on Saturday did not study with E. G did not study either in level V or in Level VI. A is studying in level IV with C. F went to tour immediately after E but not on Saturday.

6. Which of the following studying in level IV?
A. A, C, G
B. D, B, G
C. B, E, G
D. F, G, D
E. None of the Above
Answer

Explanation
 Day                                                   Person                                                     Level
Monday                                                   A                                                                IV
Tuesday                                                   B                                                                 V
Wednesday                                           C                                                                IV
Thursday                                                 E                                                                 V
Friday                                                       F                                                                 VI
Saturday                                                G                                                                 IV
Sunday                                                    D                                                                 VI

Answer – A. A, C, G

7. Which of the following combinations of Day-Person-Level is correct?
A. Saturday – G -VI
B. Tuesday – B – III
C. Thursday – F – III
D. Monday – A – V
E. Sunday – D – VI

Answer
Answer – E. Sunday – D – VI

8. Which of the following statements is true with respect to the given arrangement?
A. B went to tour on Tuesday
B. E is studying in IV level
C. One who is studying in V went to tour on neither Tuesday nor Thursday
D. G went to tour on Sunday
E. All of the given statements are true

Answer
Answer – A. B went to tour on Tuesday

9. Who among the following went to tour in Thursday?
A. B
B. E
C. G
D. F
E. A

Answer
Answer – B. E

10. Who among the following went to tour immediately after F?
A. B
B. E
C. G
D. F
E. A

Answer
Answer – C.

II. Study the following information carefully to answer the given questions

Eight people PETER, QUEEN, RITA, SITA, TINA, URMILA, VEENA, and WIZ were born in three different months(of the same year) but not necessarily in the
same order, namely March, June and December such that not less than two people and not more than three people
were born in a month. Each of them also likes different watches namely Fastrack, Titan, Fossil, Giordano, Timex, Casio, Maxima and Steve Madden but not necessarily in the same order. Each goes to eight different places namely Agra, Delhi, Mysuru, Hyderabad, Chennai, Bengaluru, Kochi, and Mumbai but not in the necessarily same order
RITA likes Steve Madden and was born in the same month as TINA.

Only QUEEN and WIZ were born in March. RITA was not born in December. The one who likes Timex was born in the month which has 30 days only. URMILA was not born in the same month as TINA. SITA likes Giordano and born in the same month as URMILA. VEENA does not like Timex. The one who likes Maxima and the one who likes Fossil were born in the same month, The one who likes Maxima was not born in the same month as WIZ. URMILA does not like Maxima. The one who likes Fastrack was born in the same month as PETER.

QUEEN does not like Titan. TINA does not like Timex. Three people are there between the one who goes to Chennai on one of the months which has more than 30 days and the one who goes to Bengaluru on one of the months which has less than 31 days. Three people are there between the one who goes to Kochi on one of the months which has more than 30 days and the one who goes to Delhi on one of the months which has more than 30 days.

Three people are there between the one who goes to Hyderabad on one of the months which has less than 31 days and the one who goes to Mysuru on one of the months which has more than 30 days. VEENA goes to neither Mumbai nor Chennai. WIZ does not go to Delhi.

6. As per the given arrangement which of the following combination represents only the people who were born in December?.
A. TINA, VEENA
B. URMILA, PETER, TINA
C. VEENA, URMILA
D. PETER, TINA
E. URMILA, VEENA, SITA
Answer

Persons                                      Months                                    Watches                                   University
Q                                                   March                                          Casio                                          Chennai
W                                                  March                                          Titan                                            Kochi
R                                                   June                                               Steve Madden                        Hyderabad
T                                                   June                                               Fastrack                                     Mumbai
P                                                   June                                              Timex                                            Bengaluru
S                                            December                                      Giordano                                       Delhi
U                                           December                                      Fossil                                               Mysuru
V                                           December                                   Maxima                                             Agra

Answer – E. URMILA, VEENA, SITA

7. As per the given arrangement which of the following person represent the one who was born in the same
month as the one who likes Casio?
A. URMILA
B. PETER
C. RITA
D. TINA
E. WIZ
Answer
Answer – E. WIZ

8. Which of the following Watches does TINA like as per the given arrangement?
A. Casio
B. Titan
C. Fastrack
D. Fossil
E. Other than those given as options
Answer

Answer – C. Fastrack

9. Which of the following combinations is correct as per the given arrangement?
A. December – Titan – Bengaluru
B. June – Casio – Chennai
C. June – Fossil – Agra
D. March – Fastrack – Hyderabad
E. December – Fossil – Mysuru
Answer
Answer – E. December – Fossil – Mysuru

10. Who amongst the following goes to Kochi as per the given arrangement?
A. PETER
B. VEENA
C. URMILA
D. WIZ
E. TINA
Answer
Answer – D. WIZ

FOR MORE QUESTIONS CLICK HERE