ENGLISH FOR SBI PO PRELIMS WITH ANSWERS

sbi po english

ENGLISH FOR SBI PO PRELIMS

Directions: In these questions, read each sentence to find out whether there is any error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer, if there is no error, the answer is (D). (Ignore errors of Punctuation if any.)

1. In science the credit goes to a man(A)/ who convinces the world(B)/ not to the man to whom the idea first
occurs.(C )No error(D)

2. It is only after(A)/ the war is over(B)/ that villagers realize how bad it was.(C)/ No error(D)

3. Of the two (A)/choices this(B)/ is definitely better. (C)/ No error(D)

4. She is unfortunate enough(A)/ to lose few friends she made(B)/ during his stay in Mumbai. (C)/ No error(D)

5. There were a number (A)/ of pretty girls in the hall (B)/ but it was Roma who was a centre of attraction. (C)/ No
error (D)

6. I have been(A)/ informed that Dr. Mahajan visits Delhi (B)/ the following month. (C)/ No error(D)

7. Shyamal is (A)/ the best artist (B)/ of that time but least recognized.(C)/ No error(D)

8. He said that he felt nervous(A)/ because his servant (B)/ had given him a very bad news(C)/ No error(D)

9. I don’t like that type of a man(A)/ who does nothing but(B)/ find out faults in others(C)/ No error(D)

10. He claims to be a mathematician (A)/ but in reality he (B)/ does not know even the A B C of math. (C)/ No
error(D)

11. The remedy lies(A)/in promoting values of democracy so as to combat(B) /the oncoming brand of fascism(C)/
No error(D)

12. When the house was(A)/ set on the fire all the renters (B)/ started crying at the top of their voices(C)/ No error(D)

13. A first step in a rational solution(A)/ to any problem is the(B)/ recognition of the fact that a problem exists(C)/No error(D)

14. Little knowledge(A)/ of computer that he possessed(B)/ proved to be a boon for him when he was helpless(C)/
No error(D)

15. You should not talk to (A)/ him he always remains in temper (B)/ these days(C)/ No error (D)

16. He boasts of having good knowledge (A)/of mathematics but everybody (B)/ knows how good he is.(C)/ No
error(D)

17. It was by a mistake(A)/ that she caught(B)/ her hand (C)/ No error(D)

18. The orders of the owner (A)/ may put the lives of(B)/ two thousand workers in a danger(C)/ No error(D)

19. I encouraged him(A)/ to take the heart in all adverse(B)/ situations and deserve to be called a real hero(C)/ No
error(D)

20. It is not the failures(A)/ that have made him lose the heart but the lack of (B)/ emotional support(C)/ No error(D)

 

Fill in the blanks correctly.

21 Only one of the boys……………….. not done the home-work given yesterday.
(A)have (B) had (C) can (D) could

22 It is time we…………………with determination.
(A)act (B) acted (C) have acted (D) will act

23 When the thief entered the house, the inmates ……………. in the hall.
(A)were sleeping (B) slept (C) were slept (D) had been sleeping

24. The thief explained how he …………………….from the jail.
(A)escapes (B) had escaped (C) escaped (D) has escaped

25. They did not know where they………from.
(A)come (B) had come (C) has come (D) had came

26. Madhu has not been able to recall where…………………………..
(A)Does she live (B) She lived (C) Did she live (D) Lived the girl

27 When he died, Ramanujan……………………….behind 3 notebooks.
(A)was leaving (B) had left (C) leave (D) leaves

28 All the applicants…………… and the results will be announced next week.
(A)rank (B) are to rank (C) are to be ranked (D) are ranking

29. Tourists always enjoyed………………….. the setting Sun in the Darjeeling hills.
(A)to watch (B) watching (C) in seeing (D) seeing

30. Ramappa……………………… as the mayor of the town and he will assume charge this Friday.
(A)elects (B) has been elected (C) is elected (D) is electing

31. Just as in a family it is the willing cooperation of its members that………………happiness and
contentment, so is it in the larger family of the nation.
(A) brought (B) will bring (C) bring (D) bought

32 The old man could not remember where he……… his money.
(A)deposits (B) is depositing (C) had deposited (D) will deposit

33 Hamid……………………..in Mumbai for three years when his parents came to visit.
(A)had lived (B) had lived (C) was living (D) had been living.

34 Two years have passed since he……………………….here.
(A)has come (B) come (C) came (D) had come

35. Will those of you who have objections to this proposal………. put up your hands, please?
(A)discussed (B) being discussed (C) having discussed (D) discussing

ANSWERS

1A   11B  21B       31C

2D  12B   22 B      32C

3C   13A   23 A     33D

4B   14A   24 B     34C

5C   15B   25B       35B

6D   16A  26B

7C   17A   27B

8D   18C   28C

9A    19A   29B

10C   20B  30B

 

CLICK HERE FOR QUESTIONS